Hem collit les carbasses de l’hort!
Què en sabem de
la carbassa?
La carbassa és una verdura dolça, plena de minerals i vitamines i amb unes propietats terapèutiques molt interessants. Sembla que es va començar a conrear a l’Àsia meridional, i que d’allà va passar al continent americà. Al segle XV els espanyols la van introduir a Europa.
Hi ha més de 860 varietats diferents de carbassa, però a Catalunya en trobareu sobretot dues: la carbassa de rabequet, que és la de tota la vida; i la de violí, més petita, en forma de cacauet i més còmoda de tallar. Hi ha carbasses tot l’any, però de varietats i gustos diferents: les d’estiu, per exemple, són una mica més amargues que les d’hivern, que solen ser més dolces.
Saps d'on ve "donar
carbasses"?
Antigament a pagès, quan una noia no volia continuar una relació sentimental servia carbassa per dinar. Llavors el pretendent o nuvi entenia que no hi havia res a fer, i que es donava la relació per perduda. És per això que "Donar carabassa" conserva el sentit de negativa i de refús...
A l'actualitat però, els més joves de la casa associen més les carbasses a Tot Sants i a Halloween.
Receptes de l'àvia
CREMA DE CARBASSA
Ingredients per 4 persones:
-
1 carbassa mitjana (d’uns 800 g)
-
1 got de llet semidesnatada
-
1 ceba mitjana
-
2 patates mitjanes
-
2 cullerades soperes de formatge rocafort
-
Un grapat de rostes de pa torrat
-
2 cullerades soperes d’oli d’oliva
-
Sal i pebre blanc
Preparació:
-
Pela la carbassa i les patates i talla-les a trossos petits.
-
Pela, pica i fes suar la ceba en una olla amb les dues cullerades d’oli. Quan agafi color blanc, afegeix la patata i la carbassa tallades.
-
Incorpora la llet i la sal i acaba de cobrir les verdures i la patata amb aigua.
-
Cou a foc lent fins que les verdures i la patata siguin cuites.
-
Para el foc, i a la mateixa olla, tritura fins a obtenir la consistència de crema. Afegeix una miqueta de pebre i remou.
-
Serveix la crema calenta en plats de sopa i guarneix amb els rostes de pa i trossets de formatge roquefort.
PASTÍS DE CARBASSA AMB ESPÈCIES
Ingredients
3 ous
300 g de farina
200 g de sucre morè
150 g de llet
100 g de mantega (pomada)
200 g de puré de carbassa
1 sobre de llevat (tipus Royal)
1 pessic de sal
1/2 culleradeta de canyella en pols
1/2 culleradeta de gingebre en pols
1/2 culleradeta de vainilla
Preparació
Primer hem de coure la carbassa, podeu fer-ho al microones, però a mi m'agrada més fer-la al forn, queda un gust més bo. Per tant la tallem a trossos i la coem, al forn a 180º uns 50 minuts. Veureu que es va caramel·litzant. Un cop cuita amb el primer en fem puré. En necessitem un s 200 g, la que us sobri mengeu-se-la calentona, veureu que bona és!
En el got de la TM posem el sucre i la mantega, programem 2 minuts, velocitat 2
Anem incorporant els ous un a un, temperatura 37º, vel. 2, sense temps, fins que s'hagin integrat bé,
Incorporem la carbassa, la llet i les espècies, programem 15 segons, vel. 2
Per últim incorporem la barreja d'ingredients secs, la farina, el llevat i la sal, programem 30 segons, velocitat 2. Si veiem que encara no s'ha barrejat prou bé, repetim el mateix pas.
Amb l'ajuda de l'espàtula acabem d'integrar tota la barreja.
Aboquem en el motlle que tindrem engreixat i enfarinat (encamisat)
Coem a 180º durant 50 minuts, forn preescalfat.
El punxem per a comprovar si ja està cuit, si traiem l'agulla neta, serà senyal que ja el tenim al punt.
Deixem refredar una mica i desemmotllem.
RECEPTA DE MAGDALENES DE CARBASSA
Nens i nenes de CI
Ingredients:
-3 ous
- 200 g de sucre
- 170 ml d’oli de girasol
- 90 ml de llet
-250 g de farina
- un sobre de llevat
- dues cullerades de carbassa bullida i triturada
- pipes de carbassa
Preparació:
Es barregen tots els ingredients amb una batedora. Primer es baten els ous, després s'afegeix el sucre, la llet, l'oli, la farina, el llevat i per últim es posa la carbassa.
A continuació es posa la massa en motllos de magdalenes i es decora posant unes quantes pipes de carbassa per sobre.
Es posa al forn unes 15 minuts a 170 graus.
I a punt per menjar!